• s1.JPG
  • s2.jpg
  • s3.JPG
  • s4.jpg
  • s5.jpg
  • s6.JPG
  • s7.JPG
  • s8.jpg
  • s9.jpg

Σαντορίνη: Το νησί των ηφαιστείων
Το ηφαίστειο της Σαντορίνης είναι ίσως ένα από τα πιο γνωστά ηφαίστεια της Μεσογείου, με μία σειρά εκρήξεων μεγάλης κλίμακας στη διάρκεια των τελευταίων 360.000 ετών. Η Μινωική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης (Θήρας) στα τέλη της Εποχής του Χαλκού, περίπου το 1600 π.Χ., αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το μεγάλο γεωλογικό γεγονός προκάλεσε διαχρονικά το ενδιαφέρον των ερευνητών, γεωλόγων, ιστορικών  και αρχαιολόγων. Στην Εποχή του Χαλκού στο Ακρωτήρι της Θήρας, βυθίστηκε ένας ακμάζων πολιτισμός με αποτέλεσμα ο Μινωϊκός πολιτισμός να οδηγηθεί αναγκαστικά σε ραγδαία παρακμή.

 
Ο θρύλος της Ατλαντίδας
Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ της έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας (Σαντορίνης) και της περιγραφής του Πλάτωνα (Κριτίας και Τιμαίος, 427-347 π.Χ.). Η ιστορία της Ατλαντίδας παραμένει μέχρι σήμερα ο αρχαιότερος θρύλος είναι «ο χαμένος παράδεισος της ανθρωπότητας», ένα «όνειρο» θαμμένο στο νερό...

 
Το γεωτεκτονικό καθεστώς
Η ηφαιστειότητα της καλδέρας της Σαντορίνης είναι μέρος ενός ευρύτερου τεκτονικού/ηφαιστειακού συμπλέγματος που εκτείνεται από ΝΔ προς ΒΑ σε μία απόσταση 45 χλμ. και περιλαμβάνει τις νησίδες «Χριστιανά» και τους υποθαλάσσιους ηφαιστειακούς δρόμους ανατολικά των νησίδων, καθώς και ένα πλήθος υποθαλάσσιων ηφαιστείων ΒΑ της Σαντορίνης, στη λεκάνη της Ανύδρου (χάρτης)

 
Υποθαλάσσια Ηφαίστεια και  Επιστημονικά Δεδομένα
Υποθαλάσσιες έρευνες στην Καλδέρα της Σαντορίνης έχουν δώσει σημαντικές γνώσεις σχετικές με τις εκρηκτικές διεργασίες και τους κινδύνους τους. Οι μελέτες αυτές συμπληρώνουν την εκτεταμένη χερσαία έρευνα και παρέχουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα του περίπλοκου αυτού γεωδυναμικού περιβάλλοντος. Έρευνα κοντά στην πόλη των Φηρών (πρωτεύουσας της Θήρας) αποκάλυψε ένα μικρό κρατήρα με αναβράζoν νερό 25οC. Δεν εντοπίστηκε ωστόσο με ακρίβεια η ακριβής πηγή τροφοδοσίας του.


Πρόσφατες έρευνες στο ηφαιστειακό πεδίο της καλδέρας της Σαντορίνης με τη χρήση του βαθυσκάφους «ΘΕΤΙΣ» του ΕΛΚΕΘΕ και καταδύσεις υποβρύχιων οχημάτων (ROV) στο βόρειο τμήμα της καλδέρας, αποκάλυψαν στοιχεία υδροθερμικής δραστηριότητας εκτεινόμενα κατά μήκος των απότομων πρανών της. Αυτοί οι ηφαιστειακοί σχηματισμοί, επεκτείνουν το ήδη γνωστό υδροθερμικό πεδίο της περιοχής και μοιάζουν χημικά με άλλες νέες ερευνητικές ανακαλύψεις στο ηφαίστειο Κολούμπο, ένα επίμηκες υποθαλάσσιο ηφαίστειο που βρίσκεται 7 χλμ. ΒΑ της Σαντορίνης και αποτελεί μέρος του συνολικού τεκτονικού/ηφαιστειακού συμπλέγματος. Ο κρατήρας του με διάμετρο 1,7 χλμ. υψώνεται 18 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι ο μεγαλύτερος των υποθαλάσσιων ηφαιστειακών κώνων που εκτείνονται στη λεκάνη της Ανύδρου. Το 1650 μ.Χ. το Κολούμπο εξερράγη. Τα εκλυόμενα τοξικά αέρια προκάλεσαν πολλές περιπτώσεις μόνιμης τύφλωσης και περίπου 70 θανάτους στη Σαντορίνη. Από την έκρηξη προκλήθηκε καταστροφικό τσουνάμι παρασύροντας ζώα, καταστρέφοντας κτίσματα και διαβρώνοντας πάνω από 2 km ακτογραμμής στην ανατολική Σαντορίνη.

Σύγχρονες έρευνες ROV στο τοίχωμα του κρατήρα αποκάλυψε στρώματα από αποθέσεις στρωμάτων ελαφρόπετρας που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της έκρηξης του 1650 μ.Χ. Εργαστηριακή γεωχημική ανάλυση των δειγμάτων ελαφρόπετρας με  XRF και electronmicroprobe καταδεικνύει ότι κατά την έκρηξη παρήχθη σχετικά ομοιογενές αέριο από το πλούσιο ρυολιθικό μάγμα που εξερράγη σε θερμοκρασία περίπου 750oC. Πλήθος από διαφορετικές καμινάδες που δομούνται από σουλφίδια και θεϊκά άλατα, ύψους έως τεσσάρων μέτρων απελευθερώνουν υγρά θερμοκρασίας μέχρι  220oC και αέρια  (99% CO2) στο βόρειο τμήμα του πυθμένα του Κολούμπου. Ορυκτολογική και χημική ανάλυση των δειγμάτων έδειξε υψηλή περιεκτικότητα σε επιθερμικά στοιχεία (Χρυσό, Άργυρο) συγκριτικά με το μέσο φλοιό. Οι προκαταρτικές μελέτες μικροβιακής ποικιλότητας στα υδροθερμικά πεδία αποκάλυψαν μεγάλο αριθμό βακτηρίων.

 
Παρελθόν και Παρόν
Η Σαντορίνη είναι ένα ενεργό ηφαίστειο. Αυτό το ηφαίστειο αποτελεί τη γένεση, το παρελθόν και το παρόν του ίδιου του νησιού, αλλά και της ζωής σε αυτό..

Η μοναδική ομορφιά της Σαντορίνης βασίζεται στη γεωλογική της ιστορία, στα αρχαιολογικά ευρήματα και στον σύγχρονο λαϊκό πολιτισμό.

Η χλωρίδα και τα τοπικά γεωργικά  προϊόντα στο ανδρονήσι είναι μοναδικά εξαιτίας του ιδιαίτερου εδάφους του. Η ιστορία της Θήρας του χθες, της Σαντορίνης του σήμερα, είναι ένα ταξίδι μοναδικό με απεικονίσεις πόνου, χαράς αλλά και γοητείας.